En nettbutikk fra Moderne Kjøling AS
Geta Commerce Cloud - NO

🍷 Vinrom fra Thermocold

Slik bygger du vinrom

Slik bygger du vinrom

Stadig flere nordmenn får øynene opp for den store verdenen av vin, og skjønner at vinen må oppbevares på en bedre måte enn i hyllen ved siden av komfyren.

For optimal oppbevaring av vin, kan det derfor være fornuftig å bygge et vinrom. Bygger du det selv, kan du lage en skreddersydd løsning som passer perfekt inn i boligen din.

Forskjellene fra et kjølerom

I utgangspunktet er et vinrom helt likt et vanlig kjølerom, men det er noen faktorer som skiller dem fra hverandre.

For lagring av vin er det viktig å ha:

  • riktig og stabil temperatur, gjerne 12-16 ℃
  • kontroll på luftfuktigheten – korkene skal ikke tørke ut, men de skal heller ikke bli for fuktige
  • så lite vibrasjon som mulig, særlig ved langtidslagring av vin

For å få til dette er det viktig at du lager vinrommet etter beste praksis for bygging av kjølerom – i denne tråden får du mange tips om dette.

Aggregat

Det er kjekt med hyppig start/stopp-frekvens på aggregatet i vinrommet. Et aggregat som går i for lange perioder av gangen vil kunne trekke for mye fuktighet ut av luften, og gjøre at korkene på flaskene tørker ut. Velg derfor ikke et for lite aggregat.

Glassdør

Skal du ha glassdør til vinrommet ditt, bør du tenke nøye over valget av aggregat. Glassdører isolerer dårligere enn tradisjonelle kjøleromsdører. Dermed kan det hende du trenger et større aggregat enn romstørrelsen tilsier. Alternativt bør du vurdere å redusere romstørrelsen.

Vibrasjon

Vibrasjon kommer som regel fra veggene, og skyldes at vibrasjonen fra aggregatet forplanter seg. Velg derfor et vibrasjonsdempende aggregat.

Det kan også være smart å lagre vinen i gulvstående hyller fremfor vegghengte.

Vi anbefaler

Bygg vinrommet som om det var et kjølerom. Da sparer du penger på kjøleaggregat, grunnet godt isolerte vegger, gulv og tak. Dette gir mindre strømtrekk, mindre driftstid/slitasje og du slipper unna med et mindre og billigere kjøleaggregat, noe som også resulterer i lavere støynivå og muligheten for at du slipper avløp til aggregatet – i små maskiner fordamper kondensvannet automatisk.

Fuktsperren sørger for et tett rom som gjør at de fleste slipper tilleggsmaskiner, som luftavfukter, luftbefukter og så videre.

Hemmeligheten

Du skaper et kontrollert miljø inne i vinrommet – vinrom bygget med dårlig isolering eller manglende fuktsperre kan få problemer med for tørr eller fuktig luft.

Forskjellige typer vinrom etter tiltenkt bruk:

  • Lagringsrom for vin som er tiltenkt lagring over mange år ved lave temperaturer ligger ofte på rundt 8–12℃
  • Display-vinrom, som virker både som et møbel i huset og med fremvisning av flaskene bak et glassvindu for kortere lagringstider, ligger gjerne på 12–15 ℃
  • Restaurant-vinrom, som holder vinen rett under serveringstemperatur, er på rundt 16–18℃

Forskjellene

Det stilles ulike krav til disse tre forskjellige løsningene. Det enkleste er nok lagringsrommet, som kan bygges fort og enkelt med god isolasjon og fuktsperre på alle flater.

Display-rommet er vanskeligst å kontrollere, grunnet store glassflater kombinert med lav temperatur. Her må det hensyntas sollys, varierende omgivelsestampereturer mellom sommer og vinter samt kondens på glassflatene. I slike rom trenger man ofte å tilføre fuktighet mekanisk, som selvsagt koster ekstra.

Restaurant-vinrom har ofte glassflater på alle veggene, men her har du også høyere temperatur i vinrommet, og ikke stor temperaturforskjell mellom innenfor og utenfor vinrommet. Ulikt de to andre løsningene, er det ikke så mye støy fra aggregatet, da rommet blir stort og kraftig. Ofte trenger man eget avløp til kondensvann og en form for av-/befukter.

Typer kjøleaggregat

Det finnes mange typer og modeller, men her skal vi kun nevne tre typer.

Kompakt aggregat (plug and play) er vanligvis rimelige og enkle i bruk, og ikke minst enkle å montere selv rett i veggen.

Splitt-aggregat er et todelt system hvor det monteres en fordamper i vinrommet og en kompressor i tekniskrommet – i bod eller ute i le for vær og vind. Mellom disse trekkes kobberrør og strøm – oftest brukt med hensyn til støy, og når du trenger kraftigere aggregater til store rom eller til rom med glassvegg(er). 

Klimaaggregat brukes av proffene, de som har store verdier i vinrommet eller rom med vanskelig miljø, altså ikke helt bygget korrekt som et kjøle-/vinrom. Disse klimaaggregatene kjøler, varmer, befukter og avfukter luften i rommet for å alltid holdes innenfor gitte verdier. Disse er ofte dyre og kompliserte anlegg som krever jevnlig vedlikehold, vanntilkobling og avløp

Kilde: Thermocold.no

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på våre nettsider for å gi deg best mulig brukeropplevelse og for å sikre at vår netthandelsløsning fungerer optimalt. Noen av disse bidrar også til personlig markedsføring. Ved å trykke 'Godta' godkjenner du bruken av cookies.